30 December 2008

JAG ÖNSKAR JAG VAR COOL

Skymningen föll över Lund och jag skulle ta mig hem men ville inte hem. Så jag flydde in till centrum. Som en mullvad på glöggfest gick jag runt och skådade den varma och värdelösa omgivningen. Tittade in i några affärer och tänkte att fan nu är det dags att köpa något coolt. En cool t-shirt med ett coolt tryck. Men inget var coolt nog. Det såg bara ut som att man ville vara cool fast man verkligen inte var det. Jag lämnade butiken och kände mig besviken.
Jag skulle verkligen vilja känna mig cool. Riktigt cool. Då skulle jag vara så självsäker att jag inte skulle bry mig om alla små val i livet. Inte bry mig om att jag känner mig som ett utfiset päron mesta delen av dagen. Eller, jag skulle ju inte känna mig som ett utfiset päron. Jag skulle vara cool och lycklig.
 Jag fortsatte att ströva på stan och fick ett samtal av min mamma. Hon sa: varför... varför låter du så olycklig? Jag sa att jag inte visste.
 Jag gick in i en ny affär. Där stod en tjej med ruffsigt blont hår, blå fjällräven väska och en stor långboard. HON SÅG COOL UT. Jag suckade lite. Tänker på den gången jag sa att om jag började på hff så skulle jag köpa longboard och bli cool. Då sa alla, ja det längtar vi till Uli. Och så förbannade jag hff en kort stund.
 Sedan tänkte jag på fjällräven tävlingen jag gick med för att vinna en sådan väska. Jag tror inte jag vunnit. Fastän jag hade den bästa motiveringen. Fattade inte juryn det? Nä verkar inte så.

Hatar juryn. Hatar hff. Hatar att jag inte lärt mig åka longboard ordentligt.

Jag började få lite ilska i mig och rätt som det var kände jag mig lite coolare. Sådär arg utan anledning. Jag lämnade butiken och stan.
 Nu är jag hemma. Känner mig inte cool längre.

28 December 2008

Grön katt


Dagens utslagsfråga:
Vilken smärta (dvs inget märkligt psykiskt eller erotiskt tillstånd) får en att sitta böjd med huvudet mellan knäna, pina, gråta, snurra krampat ihop tårna, knyta händerna till små små nävar, skaka, domna bort i huvudet och vara väldigt nära på att svimma bort?
Detta var Ulis söndag förmiddag. Tills en mamma anlände med ett litet aggressivt smärtstillande piller.

Hellen Van Meene

Foto: Hellen Van Meene

Ännu en fotograf att inspireras av, hennes hemsida hittar ni här.

27 December 2008

Skogsmonster


Efter min fotoutställning med alla hundbilder för några år tillbaka blev jag förfrågad om att fotografera en kvinnas hund ute i skogen. Bilderna blev väldigt tråkiga och jag hade glömt bort och ignorerat den mappen sedan den skapades. Men igår kikade jag igenom den och hittade den här väldigt härliga bilden. Älskar hur hunden ser ut som att den skrattar och bara simmar ihop med bakgrunden.
 För alla som jobbar i mer än ett lager i photoshop kan denna sidan komma till stor nytta.

26 December 2008

Var ska man titta in?


De flesta bloggar är så fula och tråkiga att man bara vill dö sakta under 
tiden som man scrollar mellan inläggen. Det är inte lätt att hitta något 
kvalitativt. Det finns ett par enstaka få som jag följer och vill dela med 
mig av här;
Kafferepet (tack för video-inspirationen)

Bada med valrossHär ha'rni nåra nya skisser.
Fasen, jag tror jag börjar bli sjuk. Plömsig hjärna. Obestämd hals. Gnälliga ögon. Så vad gör man då? Jo, småknarkar på ingefära, honung, vinbär och sprit. Hjälper inte det får jag väl lägga en gryta på huvudet.
 Drömde att jag var på erikshjälpen (loppis) med pappa och köpte ett förkläde som också var en regnkappa. Jag tror min fetisch börjar ta över mitt undermedvetna. Men shit vad coolt det var. Det är därför drömmar är drömmar.

25 December 2008

Keith Carter

Foto: Keith Carter

Hej i era stugor,
 hemma hos mamma snusade jag lite i hennes Paris Photo bok och hittade en rad nya fotografer att bli inspirerad av. Keith Carter var en av dessa... mycket häpnadsväckande bilder, hans hemsida hittar ni här.

23 December 2008

God Jul!

Jag och Korpus önskar alla en riktigt god jul.
En sådan som känns varm och äkta och inte är fylld med spänning och släktgräl.
Jag hoppas även att ni äter julgröt.
Gröt är ju så gott.

Ska vi mysa? Jag har lust att mysa mycket. Mycketmysning. Eller gosa. Helst med Gåsen Gosig.
 Men ibland så är alla upptagna. 
 Då kan man mysa med mat. Nu under vintertid så lever jag i princip bara på soppor. Främst grönkålssoppa (speciellt efter att jag och pappa gick crazy på grönsaksaffären och köpte 8 kg) men annat som sitter fint är morotssoppa, pumpsoppa, frikadellsoppa, tomat och mussel soppa, potatis och purjolökssoppa, fisksoppa...m.m.
 På bilden ovan har vi morotssoppa. Om ni ska äta det så glöm inte ingefäran. Allt blir godare med ingefära. Sedan kan man ju hutta i lite spiskummin eller kardemumma... för att göra det lite mer spännande. 

Har ingen någon spännande link till mig? Allt från video till foto till konst? Skulle behöva ngt som kan piffa upp huvudet.

Eran vinteruli

21 December 2008

Sittu Ruttu Karatule

Det var sommar, jag var ute på landet vid ryska gränsen och en av mina släktingar kommer fram och berättar att Sittu Ruttu Karatule är finska och betyder "Bajsa snabbare, brunbjörnen kommer!".
 Då skrattade vi.
 Länge och väl så att det ekade i hela skogen och gav sjön så vibrerande cirklar.

 Jag undrar dock om frasen är helt rätt. Jag vet att jag i vart fall har en från Finland som läser bloggen, så du får gärna rätta stavningen/frasen om den är fel!

 För samma släktings lilla son hade jag för två år tillbaka berättat att Kare wa onko betyder han är bajs på japanska. När jag träffade honom två år senare kom han fortfarande ihåg det. Är det inte märkligt hur vissa saker fastnar och andra inte? Men sådana här fraser är väldigt bra att ha på lager när man ska bli vän med 3-åringar.

20 December 2008

Oh Deer!

 Detta är första försöket på en konstnärlig version av ett uppstoppat renhuvud. Det är relativt simpelt att göra en, fixa bara en träplatta, lite hönsnät,några grenar och gipsbindor. Träplattan tiggde jag av byggarbetarna som håller till nära mitt hus, dom sågade upp plattan och allt, vilka snus-killar! Men dom blir alltid väldigt vänliga då det kommer en kvinna in på deras område. Hönsnät kan man bl a hitta på byggvaruhus eller större blomsteraffärer.
 När man byggt upp en mall lindar man in den i gipsbindor som man doppar i vatten, kom bara ihåg att inte spola ner det vattnet i vasken sen! Då kan rören gipsa igen. Annars kan man så klart bygga med papier maché. Min ren blev ca 1 meter hög. Tror jag ska fortsätta med lite mer exotiska djur... elefant...giraff... eller kanske en svan?
 För nog försöka på nytt, Pappa bjäffade ju bara: varför är hornen så långa - varför har den inga ordentliga ögon - varför är mulen så slarvigt gjord...bla bla.

Illustratörer

19 December 2008

Godnatt

 Det känns som läggdags och eftersom jag inte sitter vid huvuddatorn vid alla mina bildmappar så får jag improvisera och lägga ut en uli-just-nu i pyjamas konstnärligt-photobooth-skit-av-macbook.
 Känner mig nästan som Kenza eller BlondinBella som photoboothar ett inlägg med plutande läppar och säger puss-puss-och-godnatt-alla-bloggare. Sedan borde jag väl fnissa lite och säga att jag ätit en kladdkaka ikväll. Men det vore ju lögn. För jag åt bara en massa grönsaker. Och sen åt jag glass. GLASS! Haha. Det var liksom vaniljglass som var insvirvlat i nyponsorbet... och lite chokladglass på det..och ja... det var helt vilt...fan...nu är jag som dom ändå.

För att inviga natten tänkte jag linka till några bilder av Rune Guneriussen.
Gjorde klart min gips-ren idag, får lägga ut några bilder på den imorgon.

Natti natt, akta för Patti katt
Uli

18 December 2008

Vem tog död på Nisse?

Ja. Såhär låg han. Lille Näbbmusen Nisse.
 Morgonen efter jordbävningen hittade jag honom flytandes i gyttjepölen. 
Uli: Vanja, vill du hålla honom i din hand så att jag kan ta en bild på det?
Vanja: Nej.

Orsaken till hans död är fortfarande oklar. Jag har tre olika teorier.
Teori 1:  Nisse var på väg till efterfest hos galna husmusen Heidi, något småberusad tappade han balansen totalt då jordbävningen slog in och föll ner i pölen.
Teori 2: Nisses bror, Nils, slog vad med Nisse om att han inte kunde simma. 
Teori 3: Titanic-ögonblick. Det fanns bara plats för Heidi på den lilla träplankan de flöt runt på. En lek blev allvar.

17 December 2008

Minns du Island?
Fastän Kina..Japan..Afrika..Indien..Thailand var fascinerande... är jag väldigt mycket mer fäst vid Island. Var där för kanske 5-6 år sedan. Landskapet är verkligen helt magiskt, vi hade några isländska vänner som tog oss runt och visade stenar och lagade lax. Alltid annorlunda när man besöker ett land och har någon där som kan visa en runt. Vill absolut åka tillbaka dit snart. 
Bilderna på mig är tagna av pappa, på den övre är jag inlindad i min sjal p g a att det var en sjuk mängd flugor på den platsen... och på den andra slemmar jag runt som Gollum på den blåa lagunen. Hittade den bilden av en slump. Det är intressant för jag ser ut som en lerig fyrkant.

Ine Boasson har en gång varit elev på lofotens folkhögskola och har väldigt många fina bilder från Island.

16 December 2008

Vanja Hermelin Melin


Vanja var dagens modell.
Visst är hon vacker?
Jag önskar jag hade modeller i högar. Att jag hade ett trashjobb på en modellagentur och kunde låna hur många jag ville när som helst. Hahaha! Och så var alla sådär superkeen och gick med på allt. Och frös aldrig. Å klagade aldrig.
 En muse hade ju varit sjukt grymt. Alltid där. Alltid inspirerande. Men... jag hade iofs helst haft en hund-modell än en brud-modell. 
 Modell. Ja. Mmhm.

Vanja är duktig. Väldigt unikt ansikte och väldigt lugn modell.

Jordbävning


Det är ju sällan det händer något actionfyllt i skåne. Men inatt skakade det verkligen till. Brumm brumm i väggarna. Komet? Stor buss? Meteor? Björn som gnuggar sig mot huset? Hekla som exploderat på Island? Helt märkligt med jordbävningar, det pirrar i kroppen och du blir alldeles stissig i huvudet.
Aftonbladet skriver att det mätte hela 4,7 på richterskalan.
Crazy bananas.

15 December 2008

En värdelös måndag


 För ungefär en månad sen satt jag och Vanja i de här båtarna och flöt fram som två amöbor på Srinigars floder. Den andra bilden är tagen av... eh... nån dude från Canada. Blomman i mitt hår fick jag från en förbipasserande blomsterförsäljare.

 Idag har jag presterat lika bra som en gravid koala. Istället för att vakna till min väckarklocka valde jag att drömma vidare om tomtar och troll. Istället för att börja skissa på några söknader till designskolor åkte jag och shoppade. 
Och när jag kom hem och skulle börja skissa så bakade jag en äppelkaka istället.
 Kaka. Va gott det är.
Och istället för att printa en ny upplaga Korpuskalendrar på kvällen ska jag pysa iväg till Mina och Vanja för att skvallra om rosa tighst och killar och chokladbollar.
 Ja. Ni vet hur det är.

Och så ser jag på mig själv i spegeln på kvällen och suckar. Tänker, Ja Ulrika... du är mig då en stor fet besvikelse. Och så lägger jag mig och känner mig som en bananfluga.
 Buzz.
Ja. Sådär fet och irriterande.

14 December 2008

Snödjur 2 Visste ni, om man har på sig ett par glasögon som vänder allting upp och ner, så styr hjärnan om till sist och så ser man allting som vanligt. Men när man tar av sig glasögonen så är världen upp och ner. Tills hjärnan åter igen styr om. Det tar hjärnan max 2 veckor att göra detta.
 Tänk att vara en av testmänniskorna för det. Tänk så styr inte hjärnan om? Tänk så blir fisk fågel?
Hih, märkliga grejer.

12 December 2008

Göm dig i din garderob

Sony Bravia reklam

SnödjurJag vaknade av ett telefonsamtal. Sen gick jag ut p g a den plötsliga snön. Och så träffade jag alla vackra hundar. 10 stycken kom det. Massa hundar och massa snö. Så tog jag lite bilder och blev glad.

Det börjar bli vinter. Finns inget bättre sätt än att värma sig än med lite glögg. Koka upp äppelsaft eller vinbärssaft tillsammans med en ingefära, 1-3 kanelstänger, 1-2 tsk kardemummakärnor, några kryddnejlikor och lite socker. Så blir ni både varma och glada i magen. Kom bara ihåg att vinbärssaften ska koka i ca 15 minuter medan äppelsaften ska saaakta koka upp på låg värme. Alltså aldrig börja storkoka helt.

Massa vintervärme från Uli

11 December 2008

De 3 bästa sakerna i livet

Ulrika, kan du säga tre saker som du gillar väldigt mycket?
Lätt! Ull-ull-ull-ull, förkläden och GUMMIstövlar.
Det var ju fint. Vill du berätta varför?
Ja, i ull kommer man aldrig frysa. Vad skulle man gjort utan sitt underställ liksom... jag har det ju för fasen här och här och här och här och här. Tack till alla får på Nya Zeeland! Förkläde är superhett för det tyder på att man antingen målar eller bakar - bägge ting väldigt attraktivt. Dessutom så framhäver ett förkläde både midja och byst. Och så ser man lite upptagen ut. Man vill ju vara upptagen.
Gummistövlar rular för att det är stövlar. Av gummi. Du kan gå var som helst och göra vad som helst. Inga gränser. Det är helt vilt. En pöl. En flod. Ja, det spelar ingen roll. Cause you're there!

10 December 2008

Splittrade pilträd

 
Nära där jag bor finns en hel rad med pilträd som är brutna på märkliga och vackra sätt. Jag är rädd för att dom kommer huggas ner när som helst. Konstigt att dom ens kan stå upp, stammen består nästan bara av kanter och blött blött trä.

 Men, ibland när man är helt tom inuti och inte har mycket skal att gömma sig under kan man ändå stå ståtligt upp med alla sina grenar mot himlen.

09 December 2008

Små rådjur och en anka

 Jag satt på biblioteket och skissade. En fet, alkoholiserad och äcklig gubbe kommer fram till mitt bord och sprider sin stank i min omkrets.
Lodis: Hallå. Är det en Katt?
Uli: Nej. Det är en Anka.
Lodis: ...
Uli: ...
Lodis: Anka. ... KWÄCK KWÄCK.
Sen gick han.

Visste ni att det finns två homosexuella pingviner på ett zoo i Kina som stjäl ägg från heterosexuella pingvinpar och ersätter dom med stenar? Läs om det här. Visste ni dessutom att Koalor kan få klamydia utav att falla ner från träd? Tydligen har dom alltid bakterien i sig och stressen utav att falla ned utlöser sjukdomen... eller något sånt. Helt märkligt.
När Gud kom på facebook såg det ut såhär.

Morgon länkar

 Min högsta och mest ärliga dröm är att bli konst-hund-fotograf (samt matsmakare på sidan), och denna bilden har alltid gjort att det pirrar i min mage. Jag fotograferade den ur en fotobok på ett hotell på Island, någon som vet vem fotografen är? Jag hade glömt att skriva ner det.

Men men, tack vare Flora Hanitjo har jag funnit lite nya linkar att dela med mig av:

Och så till sist har vi en rätt cool stop motion film av Lisa Paclet

07 December 2008

Ny Kortfilm: Uli does the danceTryck play ovan

Ännu en stop motion film har blivit klippt ihop! Detta är ju som alltid bara en lek, men det är rätt kul att göra. Denna gick mycket snabbare än jag hade trott. Satte bara upp ett gult tyg, en peruk på huvudet, och sedan låste jag min kamera på serietagning under ca 8 GB. Men filmen består bara utav 380 bilder.
Låten är av M.I.A och heter Banana Skit. M.I.A är förresten en av de coolaste brudarna där ute, för de som inte vet. Tack Simon för att du spelade henne för mig! Hon fick dessutom stor inverkan på vår magdansshow i Lofoten! På filmen så skämtdansar jag bara, men jag har annars dansat orientaliskt i 5 år. Heh. Fast ni får inte skratta åt mig eftersom det inte framgår :)

Sömnlös koffeinUli


Jag och Vanja fick i oss espresso. Sen var det kört. För min del i vart fall. 
Jag blev hispig och skakig och smått pirrig i huvudet.
Därefter vandrade jag runt som Gollum i huset till klockan tre på natten.
Tog självporträtt och fotbilder som en helt förvirrad tonåring.
Kaffe är crazy.

Kolla in Lina Scheynius.

06 December 2008

I skogen bland alla djuren

Hej.
Hur är det med dig?
Det är lördag idag.
Här finns det hårhattar.
Här finns det tändstickor med ansikten.
Jag sitter med den nya kortfilmen,
och äter mandlar.

05 December 2008

Handen är lika stor som ansiktet


Det är något med händer som är väldigt vackert.
Man kan läsa mycket av en person från formen på deras hand.
Jag har träffat få konstnärer vars händer inte avslöjat deras artistiska talang.
Men vad jobbigt det är att måla händer.
Det blir bara fem korvar på en träbit.

Idag ska jag skissa skogar, spela in en ny kortfilm och lyssna på the Knife.

04 December 2008

Minns du Japan?


Och så har vi Japan, där var jag väl 17. Vår basstad var Nagoya. I Japan äter man rå häst på sushi. Där åt jag den legendariska blåsfisken som är dödlig om man tillagar den fel. Det är helt löjligt för det smakar ingenting. Men för japanerna är ofta faktum viktigare än själva upplevelsen. Det är något märkligt med japanerna, svåra människor att komma in på. Helt helt annan kultur, helt sjukt.
 Och sjuk blev jag.
 Jag tror det var någon äggfriterad ris-tjong som jag åt från en butik. Men jag kommer aldrig veta helt. Allt jag minns är när jag spenderade dagarna med toalettstolen medan familjen såg på tempel. Ah... att vara ute och resa! Detta var flera sjukdagar, mycket värre än i Kina.
 Turen och hälsan vände då vi åkte till Nara och jag fick skutta runt med rådjur och kaniner bland tempel och japanska skogar. Efter det spydde jag inte mer.
 Ovanbilden är på mamma, mig och syster Tereze. Lägg märke till mitt bleka ansikte och smått frånvarande blick. Men hotellets kimonon var wicked. Underbilden är på mig och Tereze i Nara. Båda bilderna tagna av pappa.

03 December 2008

Minns du Kina?


Efter mitt och Vanjas kaffedrickande kunde jag inte somna. Så jag satt och kolla igenom lite gamla resebilder tills klockan tickade över både ett och två. Först snubblade jag över Kina. Här var jag väl 16 år. Överst är en bild pappa tog på mig på bron till sheraton hotellet. Sheraton är stort och pampigt med glashiss och små kineser. Sheratons frukostbuffe består av tusentals frukter, bröd, kötter, sushi, fiskar, flingor, korvar, ägg, juicer... eller bara allt sådant som man kan äta i flera dagar. I flera rum. Det var helt sjukt.
Sjuk blev jag också.
En middag som jag själv inte behövde betala slutade med 2 fruktcocktails, 2 glas kinesiskt vin(värsta skiten), en förrätt, huvudrätt och en stor fet dessert. Nästa dag åkte alla till kinesiska muren och jag spenderade min dag med toalettstolen.

Nedersta bilden är helt mysko. Jag och pappa nördade runt i Peking på natten och pappa insistera på att bli fotograferad bredvid en kinesisk soldat med min rosa natt-sova-ögon-grej som Vanja och Mina gett mig en gång på skoj. Ja, och där var bilden.

02 December 2008

"Let's eat the apple yuu-yuu"

Jag ville skriva en sång baserad på Eva och Adam. Men texten kom inte helt av sig själv. Så jag och Vanja tog var sin kaffe ikväll och scrolla på lite idéer. Här är den. Min första sång. Den är bra eftersom jag vet inte vet något om sångskrivande. Den ska sjungas i Moldy Peaches stil. Men takten är ännu inte funnen. Jag får väl gå ut och spela in lite fula ljud i naturen först. Men om det finns en musiker där ute som har några idéer så är det bara att dassa ner ett mail till mig. Om någon blir illa berörd av texten kan jag tyvärr inte be om ursäkt. Det vore ju konstigt. Tror jag ska ringa MTV imorgon och se vad dom tycker.

Eve was a virgin
Adam was a jerk
looking like a hobo
she gave him av ugly smirk

Adam ate a banana
while Eve road him like a lama
crazy djungel boobies
jiggling from the newbies

monkey dirty air
slapping faces near

Slipphy slapphy fuu fuu
let's eat the apple yuu yuu
let's eat the apple yuu yuu

Timothy the green snake
dancing like a girl in the lake
Adam getting tingly
feeling kinda wingly

Slipphy slapphy fuu fuu
let's eat the apple yuu yuu
let's eat the apple yuu yuu

01 December 2008

Ulicam firar 100 inlägg!

Hej alla fina bloggläsare!
 Nu har jag nått till 100 inlägg och nästan 100 besökare om dagen! Jag är väldigt glad för alla som svänger förbi ulicam under sin surfning, värmer i magen att se att folk är intresserad av vad man hittar på i sitt fesna liv.
 I början var det ju mest min mamma som läste bloggen för att snoka på mig, men nu har det droppat in folk från lite här och var - speciellt tack för de som mailat fina ord om sidan till mig! Men så för de som inte känner mig så bra kommer lite snabbfakta:
 Jag, Ulrika, kallad Uli har vi på bilden ovan.
 Måsen på mitt huvud kommer från Lettland där jag är född och uppvuxen i 4 år.
 Bodde i Skåne i 14 år och därefter flyttade jag upp till Lofoten och studerade fotografi i 2 år.
 Bodde i en hytta utan el och vatten i skogen under sommaren, därefter tog jag en månad i Lettland, en månad hemma, 10 dagar i Italien, lite hemma, en sväng förbi Indien, och så är jag hemma igen.
 Till våren ska jag studera några fjamsiga estetiska ämnen samt söka några större fotografi eller design utbildningar till hösten.

 Vad som gör mig glad är: ljuvliga illustrationer och häpnadsväckande fotografier, att skratta grovt, koka soppor, vandra i skogen med en luva, bygga enorma snöhundar, segla och simma i stora hav, roliga och smågalna personer, indisk musik, gummistövlar, förkläden, nyponsoppor och blåbärssoppor, stora hundar, enorma kaniner, gratismat på butiker, klänningar och begagnade läderskor, Korpus, hustomtar och pysslingar.

Uli / Ulrika Kestere